Tayland’da Türk Mutfağı

Yazının başlığına bakınca Phuket’teki Türk restoranlarından söz edeceğim sanılabilir ama ben bizim evin mutfağını kastediyorum. Phuket’teki Türk restoranlarının menüleri genellikle döner içerikli. O da iyi et buralarda zor bulunuyor diye tavuk döner. Kısacası Türk restoranı diyebileceğimiz nitelikte bir yere daha rastlamış değiliz.

Buralara geldiğimiz ilk yıl otelde kaldığımız için yemek işine hiç bulaşmamıştım. Aklımda daha çok Tai yemeklerini öğrenmek için bir kursa gitmek vardı. Kurs dediysem, genellikle bir veya iki günlük sabahtan akşamüstüne dek süren, alışveriş, yemek yapma ve yeme bölümlerini içeren hızlandırılmış dersler bunlar. Fakat ne zaman elime bir program alsam, kurs saat sabah 6’da hep beraber pazara gitmekle başladığı için bir türlü cesaret edip bir tanesine kaydolamadım. Uçak kaçırmayacaksam o saatte kalkmak istemiyorum.

Phuket’te eve geçtikten sonra bile bir süre mutfağı sadece kahve yapmak için kullandık. Bir gün ne olduysa oldu, ben bir yeşil salata yaptım. Bildiğin marul-salatalık-soğan-domates salatası. Salatayı yerken öyle bir çocuklar gibi şendik ki ben gaza geldim. ‘Salata ne ki bak şimdi ben neler yaparım?’ diyerek market raflarını bir de akşam ne yesek gözüyle taramaya başladım.

Gördüklerim ve ortaya çıkan yemekler şöyle oldu:

Kuru fasulye, mercimek, bamya, patlıcan, bezelye, patates yemekleri: Baklagiller hep Fransa ya da İtalya gibi Akdeniz ülkelerinden ithal. Salça, yoğurt, ay çiçek ve zeytinyağı da öyle ama sonuç olarak bunları bulmak mümkün. Kısacası Türk damağına uygun yemekler için çoğu kez ithal ürünlerin bulunduğu rafın önünde olmak gerekiyor. Gerçi ben bayılıyorum o rafa. Durmadan bir makarna sosu alma halindeyim. Üstelik bu ithal ürünler (yağ hariç) bizim paramızla 2.5 – 5 TL arasında. Sebzeler de burada kendine özgü bazen. Patlıcanlar parmak boyunda olabiliyor ya da tek bir kabak iki kilo çekebiliyor. Ama tatları yine bildiğimiz gibi.

Köfte, tavuk, makarna, menemen, salatalar, kahvaltılıklar: Maydanoza her zaman rastlanmıyor ama yine de anne köftesine yaklaşan bir şey yapabiliyoruz. Makarna, tavuk zaten dünyanın her yerinde kurtarıcı, detaya girmiyorum. Kahvaltılık kısmında ise yumurta dışında peynir, reçel işte neyse kahvaltıda yenenler onlar da genellikle ithal ürünler raflarında bulunuyor. Beyaz peynir özlemini Yunanistan’ın feta peyniriyle gidermek mümkün. Bir tek zeytinimiz biterse çok özlüyorum ama bu sene şanslıydık ki evde çok az eksik oldu. Mutlaka Türkiye’den gelen birileri bize getirdi.

Kimi zaman da aklıma un takılıyor. Acaba tavada börek dener miyim falan diyorum ama ı-ıh. Hamur açmayı bilmiim ki.

“Tayland’da Türk Mutfağı” için 3 yorum

  1. Ellerine sağlık, öyle güzel anlattın ki; oraya gelenler yemeğe sana gelmek isteyecek. Ya da sen bir Türk lokantası açacaksın 🙂 belki börekler yaparsın bize, misafir gelirsek size 🙂

  2. aa nasil yani simdi ben binlerce kilometre yolup tepip de geldigime evde benim icin acilmis borek baklava ve tabii manti bulamayacak miyim??? şok! ayrica beraber kursa katilir sabah pazara kesin giderizzz, misafirini uzmeyeceksin herhalde….

    bunun disinda son donemlerdeki “iletisimsizlik” halini sonra irdeleyecegim….

    1. aaaa aşk olsun sen misafir misin, ben sana ev sahibi gibi davranmayı planlıyorum ama önce sahiden de nedir şu iletişimsizlik suçlaması bir çözmemiz lazım..

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Google fotoğrafı

Google hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s